Segar i Batre

Festa del Segar i el Batre 2021 - en format reduït

Per la covid-19 enguany la Comissió del Segar i el Batre va acordar  celebrar la festa en format reduït en la que només es farà la demostració de la sega. La resta d'actes habituals no es porten a terme. Esperem que el proper any la situació sanitària sigui ben diferent i que poguem tornar-hi.

El Segar i el Batre a pèl

Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià (el Berguedà) celebra una festa que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp.

La Festa del Segar i el Batre d’Avià se celebra a l’esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del segle XII situada a 1 km del nucli urbà. Organitzada per la Colla de Segadors, en col·laboració amb l’Ateneu i l’Ajuntament d’Avià, la festa se celebra amb un programa d’actes protagonitzat per les demostracions pràctiques de les feines de segar i batre, tal i com es feien antigament, amb animals i les eines que s'empraven per a realitzar les tasques al camp.

La festa va néixer l’any 1989 per iniciativa d’un pèrit agrícola neorural. Al principi, la festa durava tres dies (el primer es feia la sega, el segon el garbejat i el tercer el batre), però aquesta estructura tant allargada va fer que es deslluís l'assistència a molts dels actes, així que en l'actualitat només dura un dia.

Al matí, després de la missa, comencen les demostracions d'oficis tradicionals. Primer li toca al segar i després de l'esmorzar típic de pagès (mongeta, botifarra, cansalada, etc.) es continua amb el garbejat i la batuda. A la tarda la festa continua amb concert de música a l’aire lliure i ball rodó.

La festa compta amb la participació d’un grup vingut de Centelles que fan un paller a l’estil tradicional i amb diverses activitats complementàries, com la fira d'artesans, la trobada de puntaires i la degustació del pastís del segador.

La festa es celebra durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre, que va des de Sant Joan fins a finals de juliol. D’alguna manera, aquesta celebració ha substituït d’una forma renovada les antigues festes pageses que tenien lloc de forma espontània a les cases particulars una vegada s’havia acabat el procés del batre i que constituïen una veritable expressió de joia per haver finalitzat la collita.

Font: Festes.org

http://www.festes.org/articles.php?id=134

 

Una història d'amor entre espigues:

En la 29a edició de la festa es va portar a terme lEstrena oficial de l’espot de divulgació turística sobre el Segar i el Batre d’Avià, dirigit per Carles Seuba.  Aquest espot narra una història d’amor amb el rerefons de les feines al camp, tal i com es feia abans. Produït per Fina Films, guió de Guillem Escriche i música de Carles Cases, l’espot pretén ser una eïna audiovisual de divulgació de la festa, de la tradició i de la pagesia al nostre país, i el seu rodatge es realitzà durant el transcurs de la passada festa 2016. Es recomana a l’espectador de posar-se els auriculars o altaveus, i activar pantalla completa per a una correcta visualització HD del curtmetratge.

 

Adreça:

Era de Santa Maria

Darrera actualització: 06.07.2021 | 09:06