L’artista Clara Nubiola construeix un relat col·lectiu d’Avià a través de més de 500 dibuixos

Dijous, 15 de juliol de 2021 a les 13:00

L’Ajuntament d’Avià i el Konvent presenten una peça artística de cinc metres de diàmetre que s’instal·larà en un camp del municipi

L’Ajuntament d’Avià i el centre d’art contemporani Konvent de Cal Rosal impulsen el projecte artístic “360º Avià dibuixa” de la mà de la prestigiosa artista Clara Nubiola. 

El projecte consisteix en la instal·lació d’una peça artística formada per més de 500 dibuixos realitzats per la gent del poble d’Avià i dona continuïtat a les col·laboracions anuals entre el consistori i el centre cultural berguedà. 

“360º Avià dibuixa” s’ha presentat als mitjans de comunicació aquest dijous a l’Ateneu d’Avià amb la presència de Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, Rosa Cerarols, comissionada de l’obra, i Clara Nubiola, l’artista. 

La peça, que serà una estructura circular de fusta i farà cinc metres de diàmetre i tres metres d’alçada, s’instal·larà aquest dissabte 17 de juliol en un camp acabat de segar que està ubicat entre les piscines i l’Ajuntament d’Avià. 

L’acte de presentació del projecte “360º Avià dibuixa” començarà a les 19:00h i estarà obert al públic. La jornada inaugural comptarà també amb diferents activitats com un taller de serigrafia de samarretes, una actuació musical per part de la DJ Ivana Ray Singh i el repartiment de postals commemoratives. 

L’artista Clara Nubiola fa mesos que treballa en aquesta fita geogràfica que s’instal·larà en un camp segat de blat. L’artista ha visitat Avià en diferents ocasions i ha citat als avianesos per participar en el projecte, tot dibuixant el seu poble de manera lliure. 

Als diferents plafons que formen l’estructura hi apareixen persones d’Avià, carrers, paisatges, edificis, botigues, animals i fins i tot, construccions abstractes. Tot és Avià, però des de les diferents perspectives de cada persona. 

L’Escola d’Avià, l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, veïns, visitants, arquitectes o il·lustradors han participat en aquest projecte col·lectiu. 

A través d’aquests més de 500 dibuixos, Nubiola pretén crear una estructura que construeixi un relat col·lectiu del poble d’Avià. L’artista ha ajuntat tots aquests dibuixos en una sola creació per mostrar un relat paisatgístic quotidià. 

A més dels dibuixos de la gent d’Avià, també hi apareixen les obres de la mateixa artista, que va visitar el municipi per copsar-ne la vessant més social. “El que més ha dibuixat la gent han estat els edificis, com l’Església, o bé els paisatges del poble. Jo he buscat més la gent que viu aquí. Amb aquesta obra els convidem a tots a sortir dels carrers convencionals per on passegen normalment i que colonitzin el camp. Que els adults i els nens hi vagin, l’observin i tinguin un punt de vista diferent del poble”, ha explicat Clara Nubiola. 

La peça artística circular de fusta tindrà desenes de plafons on hi haurà exposats els més 500 dibuixos. D’aquesta manera, i amb l’habilitat de l’artista, quan s’observi des de lluny, tot semblarà part d’un mateix dibuix. 

Tal i com l’ha definit Clara Nubiola, l’obra serà “efímera de llarga durada” ja que s’espera que estigui a la vista durant uns mesos en una zona molt transitada a l’estiu. 

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha exposat que “amb aquesta obra Avià celebra el seu gran esdeveniment cultural, que ja ha esdevingut una tradició. Des de vessant artística en els últims anys hem anat tocant diferents disciplines i ara toca el dibuix. La col·laboració amb el Konvent ha tingut resultats excel·lents en els últims anys i estem molt contents de la proposta d’aquest any perquè hi ha pogut participar els nens d’Avià”. 

La comissionada de l’exposició, Rosa Cerarols, ha detallat que l’obra és una fita geogràfica que intenta explicar un paisatge, el d’Avià, posant l’aliment del camp de blat al centre de la producció. “El procés es documenta amb un drone, des del dia que es va segar fins al dia de la presentació, quan la cultura farà bategar el camp. És una obra de i per al poble”, ha exposat Cerarols. 

 

Darrera actualització: 15.07.2021 | 13:33