L’Ajuntament inverteix 97.000 euros per potenciar l’estalvi energètic d’Avià

Dimarts, 27 d'abril de 2021 a les 09:00

Des del 2017 i fins el 2020 el consistori ha subvencionat 288 accions a través d'unes ajudes que enguany s'han ampliat 

L’Ajuntament d’Avià ha invertit 97.000 euros des del 2017 i fins el 2020 en ajudes a la ciutadania per potenciar l’estalvi energètic al municipi. En aquest període, el consistori ha finançat un total de 288 actuacions que van des del canvi de comercialitzadora elèctrica per tal de garantir que el subministrament prové de fonts renovables, la substitució d’electrodomèstics vells pels actuals més eficients, aïllaments de finestres i vidres, parets i sostres, el canvi de lluminàries leds, la instal·lació de plaques solars, calderes de biomassa o aparells per estalviar consum d’aigua i d’aerotèrmica.

Les dades mostren que des del 2017 i fins el 2020, les ajudes que més s’han demanat han estat les de canvi de comercialitzadora elèctrica amb 115 peticions, seguides de les de la substitució d’electrodomèstics amb 80 sol·licituds així com  els d'aïllaments de finestres i vidres (25) els de parets i sostres (16) el mateix nombre que els d’instal·lació de plaques solars, els elements per estalviar aigua (13), la col·locació de llums led (11) de calderes de biomassa(8) i d’aparells d’aerotèrmica (4). 

Les ajudes del 2017 es van ampliar fins el maig del 2018. Per aquesta raó les peticions registrades el 2018 són més baixes. La gran majoria de  famílies que es van acollir a les ajudes per canviar a  una companyia  comercialitzadora d’energia verda van passar d’Endesa a Som Energia. La subvenció per canviar de companyia elèctrica va estar vigent el 2017. I la dels canvis d’electrodomèstics es va iniciar el 2018.

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha posat en valor la decidida aposta del consistori per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. “Tots podem ajudar a millorar la sostenibilitat. Des de les administracions és poden fer moltes accions, però a nivell individual també convé ser conscient  que qualsevol gest, per petit que sigui, suma i molt”. En aquest sentit, hi ha afegit que “convidem als avianesos i avianeses a seguir aprofitant les diverses subvencions que tenen a la seva disposició en el nostre ajuntament”.

Noves ajudes per aparells d’osmosi

Aquest 2021, l’Ajuntament d’Avià ha inclòs en els ajudes per fomentar l’estalvi energètic una subvenció de fins a 300 euros per la instal·lació d’aparell d’osmosi per tractar l’aigua de boca. L’objectiu és  ajudar a reduir el consum de plàstics de les famílies i contribuir a la sostenibilitat.

A més de les ajudes per l’estalvi energètic el consistori també ofereix bonificacions de fins a 1.000 euros anuals de l’Impost de Béns Immobles (IBI) als propietaris d’habitatges que instal·lin plaques solars. 

Les bases que regulen aquestes subvencions municipals es poden consultar  en aquest enllaç: https://bop.diba.cat/anunci/2987864/exposicio-publica-de-les-bases-reguladores-de-la-concessio-de-subvencions-per-a-actuacions-orientades-a-l-estalvi-energetic-2021-ajuntament-d-avia

Estalvi verd de 40.000 euros anuals

L’Ajuntament d’Avià estalvia uns 40.000 euros anuals  per la reducció del consum de la seva factura elèctrica. Aquestes diners són els que es destinen per atorgar les ajudes esmentades.  Aquest estalvi és fruit de les mesures adoptades en el mandat 2015-2019  amb accions com el canvi de les velles lluminàries per unes de noves de leds, més eficients, la instal·lació de plaques solars a edificis municipals (la casa consistorial, l’escola Santa Maria i el consultori mèdic)  i la col·locació de plaques tèrmiques als vestidors del camp de futbol. A l’escola també es van posar llums leds i es van aïllar els sostre una obra que també es va fer a l’edifici de l’Ajuntament. 

Solidaritat i sostenibilitat amb l’ONG Fassulo

L’Ajuntament d’Avià també col·labora amb projectes de sostenibilitat mediambiental amb la ONG Fassulo al Senegal des del 2018. Fins ara ha donat 11.000 euros per la construcció d’un pou i les instal·lacions necessàries per extreure’n l’aigua i canalitzar-la per regar horts i que funcionen amb plaques solars (5.000 euros) i per acabar un centre de salut dotat amb plaques solars (6.000 euros).

Darrera actualització: 15.06.2021 | 13:24