El bus urbà de Berga arribarà a Avià i Cal Rosal

Divendres, 17 de març de 2017 a les 12:40


Bus Berga amplia les seves línies i podrà donar servei també al nostre poble.

El bus urbà de Berga patirà, a partir del proper dilluns, una reestructuració important de les seves línies i parades, amb l'objectiu de ser més útil per a la ciutadania, menys deficitari per a l'Ajuntament de Berga i més concorregut. Així ho han informat els regidors Eloi Escútia i Francesc Ribera aquest dijous en una roda de premsa, on han anunciat que, a partir d'ara, el bus passarà d'una a quatre línies, i també arribarà als termes municipals d'Avià i Olvan, fent parada a la colònia de Cal Rosal. 


Tal com han precisat, hi haurà una línia mare o vertebral que serà la que realitzarà el circuit bàsic per Berga, que passarà de 43 minuts a 19, i que s'anirà intercalant amb tres línies més. La línia 2, doncs, realitzarà part del recorregut de la línia bàsica però arribarà fins a Avià, on realitzarà tres parades a la carretera, a l'ateneu i al barri de la Creu. La línia 3 farà part de la normal i es desplaçarà fins a Cal Rosal, fent parada a Noet, al càmping de Berga i al centre de Cal Rosal. Mentre que la línia 4 es concentrarà a en donar servei a la zona nord de Berga, dirigida als veïns del barri del Capdamunt de la Vila i del Castell. 

En conjunt, doncs, es passarà de 16 trajectes a 26, de 22 parades a 50, i d'1 línia a 4. En horari escolar, a més, la línia 1 també realitzarà una petita sortida de circuit per apropar-se a les escoles de Sant Joan i Vedruna, on intentarà que pares i alumnes utilitzin els servei. 

"Això és una aposta de l'equip de govern per un determinat tipus de mobilitat", ha declarat el regidor de Mobilitat, Eloi Escútia. De fet, ha remarcat, l'objectiu és propiciar desplaçaments dins de la ciutat que siguin més eficients: "Cal fomentar el transport públic en detriment del privat per qüestions lligades amb la sostenibilitat". A banda, però, ha afegit l'exregidor d'aquesta àrea, Francesc Ribera, cal que aquest bus sigui, pels berguedans, més útil i menys deficitari, ja que el consistori cada any hi inverteix uns 120.000 euros, i en perd més de 80.000. 

Per tal de realitzar aquests canvis, han reconegut, s'han hagut d'eliminar algunes parades, com ara la de les Germanetes, tot i que en termes generals, la voluntat és "millorar el servei", ha indicat Ribera, que veurà molts avenços en altres aspectes, com ara en el temps que triguen les línies a donar la volta, en l'organització d'aquestes i dels horaris, i en el servei als usuaris. En aquest sentit, per exemple, ha indicat que el bus pararà a les portes de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé, i que els usuaris no hauran de realitzar a peu l'última pujada. 

Prova pilot

Segons han precisat, es tracta d'una "prova pilot" que s'anirà analitzant durant els propers tres mesos. Per això, s'ha habilitat també una adreça electrònica (busberga@ajberga.cat) perquè els usuaris donin la seva opinió o facin suggeriments, i també s'entregaran butlletes que es podran dipositar al mateix autobús. 

Una vegada hagin transcorregut aquests tres mesos, es farà una altra reunió amb totes les associacions de veïns, i es procedirà a canviar aquells aspectes que fallin o a polir qüestions relacionades amb la practicitat del servei. Per això, ha indicat Ribera, fins llavors hi haurà uns panells informatius provisionals a totes les parades, així com a senyals de trànsit i fanals, que se substituiran quan es doni el vistiplau final. Ara per ara, però, la proposta ha estat ben vista per part dels veïns, així com dels ajuntaments d'Avià i Olvan, i Transports de la Generalitat. 
 

Mateix quilometratge i cost

Malgrat que les línies passaran d'una a quatre, el cost del servei serà el mateix, així com el quilometratge, ja que el bus urbà estarà en circulació les mateixes hores que abans. En dies laborables començarà a les 7.30 i finalitzarà a les 20.30, i els dissabtes iniciarà el recorregut a les 9.00 i acabarà a les 13.00. Un dels canvis afegits serà el punt de sortida del bus, que passarà de l'Administració a la plaça de la Creu. 

Totes aquestes línies les farà el mateix bus, intentant que cada hora es pugui realitzar la línia 1 i una línia alternativa. 

Pel que fa al preu dels viatges, es mantindrà en 1 euro, si es compren per separat, o 0,50 cèntims si es compra la targeta de 10 viatges. Aquesta tindrà un cost de 5 euros -dos euros més quan es compri per primera vegada-, i es podrà adquirir al mateix bus o a l'Administració. En el cas dels viatges que surtin o arribin a Avià i Cal Rosal, per evitar fer competència a les operadores que ja hi donen servei, el preu del viatge serà d'1,70 euros, si es compra sol, o de 0,95 cèntims, si es compra la targeta de 10. 

CONSULTA les noves línies i parades del bus urbà de Berga
 

HORARIS del bus urbà de Berga de dilluns a divendres
 

HORARIS del bus urbà de Berga els dissabtes

Darrera actualització: 17.03.2017 | 12:44