Avià presenta una Pla Local de Joventut centrat en tres eixos principals: habitatge, hàbits saludables i associacionisme

Dijous, 8 d'abril de 2021 a les 11:30

El pla planteja facilitar l’accés dels joves a l’habitatge, formacions sobre consum responsable i feminisme o la cessió d’espais de reunió 

L’Ajuntament d’Avià ha aprovat el Pla Local de Joventut 2021-2024 amb la voluntat de satisfer les necessitats d’un col·lectiu especialment important per al poble i el seu futur. El consistori avianès creu fermament en escoltar i dotar d’eines a aquest segment de la població perquè puguin aconseguir tot allò que es proposin. Amb el Pla Local de Joventut l’Ajuntament d’Avià posa les necessitats dels joves en primer pla i amb les accions que es portaran a terme en el període de quatre anys espera recollir els fruits de les propostes. 

El pla aprovat marca les línies de treball de l'Ajuntament en matèria de joventut del 2021 al 2024 i ha estat liderat per la regidoria de joventut i redactat amb el suport tècnic del Consell Comarcal del Berguedà. El Pla Local de Joventut 2021-2024 s’enfoca en tres eixos principals: l’aposta per l’habitatge, els hàbits nocturns saludables i l’associacionisme juvenil. L’objectiu principal del consistori és treballar a través d’aquest tres eixos principals, que han d’ajudar i acompanyar als joves en les seves trajectòries vitals, durant els processos d’emancipació i transició juvenils cap a una vida adulta plena.

El punt de partida del Pla Local de Joventut 2021-2024 és una diagnosi prèvia del jovent d’Avià i les seves necessitats. Les principals conclusions d’aquest estudi són que al municipi i a la comarca del Berguedà existeix un oferta limitada en estudis post-obligatoris, que hi ha dificultats per accedir al món laboral i també existeixen molts problemes per accedir a l’habitatge, entre altres. 

Com a tots els sectors de la societat, la covid-19 també ha impactat en els joves. Aquests, en plena trajectòria de transició cap a la vida adulta han vist com, en diferents franges d’edat, se’ls hi ha vist truncats elements quotidians que tenen un fort impacte en la construcció de les nostres vides. És per això, que aquest impacte i la manera de sortir-se’n son imprescindibles a l’hora de plantejar les polítiques de joventut de l’Ajuntament d’Avià. 

L’habitatge és el primer eix estratègic marcat en el Pla Local de Joventut 2021-2024. L’Ajuntament d’Avià té l’objectiu d’informar i acompanyar els joves en el procés d’emancipació de les seves llars per garantir amb el màxim d’èxit possible l’accés a l’habitatge al municipi. 

El segon eix del pla, els hàbits nocturns saludables, consisteix en treballar en propostes que construeixen un oci saludable al municipi, abordant experiències que ampliïn l’oci en la seva vessant nocturna, i prevenint el consum o les actituds que es donen dins d’aquest. El programa Avià Saludable és la manera de canalitzar aquest treball i el Pla Local de Joventut marca l’organització de formacions sobre consum responsable o de temàtica feminista. 

Per últim, generar espais de trobada, relació i participació entre els joves del municipi és també un dels eixos del pla. A través d’aquesta associació entre els joves l’Ajuntament d’Avià vol fer que aquests s’impliquin en la vida diària del poble. La voluntat de l’Ajuntament d’Avià és cedir espais com l'Hotel d'Entitats als joves del municipi perquè es puguin reunir i també organitzar de forma anual una assemblea o trobada d’entitats juvenils on puguin expressar les seves inquietuds a l’Ajuntament i viceversa. 

La regidora de Joventut de l’Ajuntament d’Avià, Sara Subirana, explica que el pla de joventut "s'ha volgut redactar de manera realista amb objectius que es puguin abastar. No volíem incloure-hi molts aspectes, sinó que els que hi hagin estiguin ben fets. La covid-19 ha tocat molt als joves i volem ajudar-los i acompanyar-los en aquest moment baix, ja que la situació els ha tallat les ales i per aquest motiu el pla ha de ser realista i adaptar-se a les seves necessitats". Per últim, Subirana ha volgut agrair la col·laboració del Consell Comarcal, tant en la redacció del pla com també en l'execució del mateix. 

Darrera actualització: 15.06.2021 | 13:24