Avià ofereix ajudes per rehabilitar habitatges al casc antic

Divendres, 29 d’abril de 2022

L’Ajuntament d’Avià hi destina 20.000 euros per dinamitzar la zona i augmentar l’oferta de lloguer social i per a joves 

L’Ajuntament d’Avià ha impulsat amb el suport de la Diputació de Barcelona la redacció del programa d’actuació municipal d’habitatge amb l’objectiu d’obtenir una radiografia real de l’estat actual de l’habitatge al municipi i planificar les polítiques locals d’habitatge per desenvolupar en els propers tres anys. En el marc de les conclusions del programa, l’Ajuntament d’Avià ha decidit convocar la concessió de subvencions per a l’adequació i millora de les condicions d’habitabilitat i accessibilitat d’habitatges desocupats al casc antic per a la seva adscripció a la borsa d’habitatges d’Avià. 

L’objectiu de les subvencions és dinamitzar el casc antic d’Avià perquè hi pugui haver habitatge disponible per lloguer social i per joves. Les subvencions no són extrapolables a altres zones del municipi. 

Les subvencions per arreglar habitatges al casc antic del municipi es poden tramitar fins el 30 de desembre de 2022 i l’Ajuntament d’Avià hi destina inicialment 20.000 euros. 

Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, apunta però que aquesta quantitat inicial es podria incrementar si les peticions son moltes. “Aquests 20.000 son per començar a treballar en matèria d’habitatge a Avià,  però no tanquem la porta a que si anés bé faríem una modificació pressupostaria i s’hi destinarien més diners”, aclareix. 

El document del programa d’actuació municipal mostra que la dinàmica del mercat de l’habitatge dels últims anys a Avià apunta a un descens del nombre d’habitatges construïts des de l’any 2007 i alhora, des de 2013, s’observa que el preu mitjà del m2 de compravenda és força inferior en comparació amb les dades provincials i del conjunt de Catalunya, tot i que lleugerament superior a les dades comarcals.

Els col·lectius socials del municipi amb més necessitats en matèria d’habitatge son la població jove i la gent gran. Els joves tenen problemes d’emancipació per motius econòmics i la gent gran per les condicions d’accessibilitat i mobilitat.

Per altra banda, la ubicació del poble, la proximitat amb la capital de comarca, Berga, el nivell socioeconòmic dels habitants d’Avià i les seves polítiques reconegudes en sostenibilitat ambiental fan del municipi un lloc ideal per poder-se establir.  

El programa d’actuació municipal de l’habitatge a Avià deixa palès que l’Ajuntament ha de treballar per facilitar l’accés a l’habitatge i fer polítiques d’habitatge en concertació amb altres administracions.  

Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Avià ha decidit promoure subvencions destinades a incentivar l’adequació d’habitatges buits del casc antic d’Avià i fomentar les condicions d'habitabilitat i accessibilitat d'aquests habitatges amb la finalitat de per poder-los destinar a lloguer, mitjançant el Programa de Borsa d'Habitatge Social de l'Ajuntament d’Avià, gestionat per l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal del Berguedà.

Mitjançant aquestes subvencions es podran finançar obres de reforma i posar al dia els habitatges buits del casc antic d’Avià. D’aquesta manera es fomentarà el mercat de lloguer d’habitatges, es promourà l’habitatge de lloguer a preu assequible i es reduiran les situacions d’habitatges buits. 

Podran ser beneficiaris d'aquestes subvencions les persones físiques o jurídiques propietàries d'habitatges buits situats a Avià que realitzin obres d'adequació per millorar l'habitabilitat o l'accessibilitat de l'habitatge, amb la condició que assumeixin el compromís d'incorporar-los a la borsa d'habitatge social per un període de cinc any. 

Les bases de la subvenció es poden consultar al web de l’Ajuntament d’Avià. 

Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, exposa que “animo a la gent a rehabilitar els seus pisos buits del casc antic d’Avià, son pisos que estan tancats, i al final amb aquest ajut hi podran donar un aire nou i no cauran a trossos, cosa que es converteix en un problema per propietaris i ajuntaments”.

 

Darrera actualització: 29.04.2022 | 09:38