Festa del Segar i Batre 2017

Diumenge, 9 de juliol de 2017 de 08:00 a 22:00

Arribem a la 29a edició de la festa rememorant les feines del camp tal i com es feien antigament

PROGRAMA D'ACTES:

MATÍ, a l’era de Santa Maria

8h. Missa a l’església de Santa Maria d’Avià.

9h. i durant tot el matí, a l’era de Santa Maria, demostració de segar, garbejar i batre, a càrrec de la colla de segadors d’Avià.

  • Al camp, esmolar, fer el mos, segar, lligar i acaballonar.
  • A l’era, garbejar, parar batuda, batre a potes, girar batuda, rampillar, fer paller i ventar.

Seguint la tradició dels darrers anys, cada segador portarà un aprenent que s’iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l’any passat.

10 h. esmorzar dels segadors, demostració de l’esmorzar típic que feien els segadors per poder rendir en aquesta feina tan dura. L’esmorzar era l’àpat més important i les masies guardaven els millors productes per oferir als segadors.

Al matí, venda d’esmorzars de pagès, a càrrec de les mestresses de casa d’Avià.

Presència de l’Hereu i Pubilla de Catalunya, i membres convidats del Pubillatge de Catalunya.

Durant l’estona de l’esmorzar, el grup de música folk provinent de la Franja d’Aragó “Mosicaires” ens acompanyaran en directe amb cançons i tonades típiques de les feines al camp, i també interpretaran la “Cançó i Dansa del Segar i el Batre d’Avià”, juntament amb la Coral Santa Maria d’Avià,  dansada pel grup de Dansaires i grup de Bastoners d’Avià. La Cançó i Dansa fou estrenada en la 27a edició de la festa del Segar i el Batre 2015, i és obra d’en Xixu Oscat i Pep Lizandra.

Es convida tothom a participar-hi.

Tot el matí, prop de l’era de la batuda:

  • Fira de productes d’artesans de pagès; eïnes, brodats, olis i perfums, joguines i productes de la terra.
  • Demostració de fer cordes i de filar llana, a càrrec de les famíliesd’artesans Estruch i Fitó-Muntada, a més de demostracions d’altres oficis relacionats amb les feines de pagès.
  • XXI Trobada de puntaires, vingudes d’arreu de la comarca. Organitza: Grup de puntaires d’Avià.
  • Intercanvi de robes de patchwork i demostració. Organitza: Patchwork d’Avià.
  • Activitats lúdiques per als més petits: jocs gegants i tradicionals amb monitors, i taller infantil de ceràmica. Organitzat per: Quiràlia i Crisfang

TARDA, a la sala polivalent de l’Ateneu.

18:30 h. Concert-ball de música tradicional a càrrec del grup folk “Mosicaires”.

Mosicaires, és un grup de música folk provinent Graus, de la Franja d’Aragó, el darrer dels racons de parla catalana que encara no havien visitat la nostra festa. Canten en català i en aragonés, i el seu, és un folk condimentat d’experiències propies un folk una mica impur. Sense voler actuaolitzar res, el seu objectiu és perpetuar les arrels musicals de la musica tradicional tot evolucionant-les, interpretant-la en els moments actuals.

El grup està format per 6 components: Joaquin Baldellou (baix i bandurria), Alfredo Puy (guitarres i baix), Antonio Ezquerra (llaüd), Alba Mur (veu), Jorge Álvarez (gaites, flautes i salteri) i Julia Puy (flauta travessera).

Venda d’entrades anticipades a l’Ajuntament d’Avià (4€) i a taquilla (6€). Els infants de fins a 12 anys, entrada de franc. 

S’oferirà degustació del Pastís del Segador, remullat amb porrons de moscatell.

20:00 h. Ball amb la “Som-hi Band”, a la plaça de l’Ateneu.

ACTIVITATS PARAL·LELES

Divendres 7 de juliol, a les 20:00h. Sala de l’Ateneu.

Estrena oficial de l’espot de divulgació turística sobre el Segar i el Batre d’Avià, dirigit per Carles Seuba. Aquest espot narra una història d’amor amb el rerefons de les feines al camp, tal i com es feia abans. Produït per Fina Films, guió de Guillem Escriche i música de Carles Cases, l’espot pretén ser una eïna audiovisual de divulgació de la festa, de la tradició i de la pagesia al nostre país, i el seu rodatge es realitzà durant el transcurs de la passada festa 2016. Presentació a càrrec de l’equip de rodatge.

Projecció de les imatges del “making-off” o “com es va fer” l’espot.

L’acte comptarà amb una xerrada-col·loqui a càrrec del Centre d’Estudis d’Avià, sobre la divulgació i transmissió de les feines tradicionals al camp.

Sopar de segador, amb mongetes i botifarra. Venda de tiquets a l’Ajuntament.

Durant tot el mes de juliol, els restaurants d’Avià oferiran el Menú del Segador, elaborat amb productes del Berguedà, i que representa les característiques de l’àpat principal que feien els segadors. Als restaurants La Teula, La Roda, El Padró, Cal Garretà, i El Segador;  del dissabte 1 de juliol i fins el diumenge 9 de juliol, els establiments d’Avià es guarniran amb decoració que recordarà les característiques de la festa. 

Quinze dies abans de la festa, jornada-taller d’aprenents de segador per a joves, tot aprofitant les feines prèvies de preparació del camp, sota la supervisió dels segadors més experimentats.

XXII Concurs de fotografia d’Avià.

Els temes són el municipi d’Avià, i la Festa del Segar i el Batre d’enguany.

El concurs és obert a tothom qui ho desitgi, sense limitacions, i la inscripció és gratuïta.

 

 

Darrera actualització: 14.06.2017 | 10:37