Benvinguts al municipi d'AviÓ
Comparteix a

Itineraris

Passeig de GraugÚs - Passejada

Dades tècniques
Temps: 20 minuts
Longitud: 1,1 Km
Desnivell: 15 m
Dificultat: Molt fàcil. Caminada curta i amable per la riba de l'estany i els camps del voltant.

Punt de sortida: Restaurant de Graugés
Recorregut:

Finca Graugés, Estany de Graugés, Casa Torrentbó, Finca Graugés.

L'estany de Graugés és un oasi inesperat al bell mig del paisatge agrícola del baix Berguedà al peu de les muntanyes de Queralt i de Garreta. Construït a la darreria del segle XIX per la família Rosal, gaudeix avui d'un magnífic i deliciós cinyell de vegetació centenària, que s'emmiralla en la quietud de les aigües, pertorbada només per les ones dibuixades pel pas parsimoniós d'ànecs i cignes. Al costat de l'estany hi ha un popular restaurant on podreu degustar els plats més típics de la comarca. Abans de prendre taula, mentre us espereu, podeu fer aquesta passejada, plàcida i romàntica, que de ben segur us estimularà els sentits i us obrirà la gana.

La passejada de Graugés és fresca a l'estiu, quan l'espès verger verd protegeix el caminant del sòl abrusador que turmenta els camps polsosos de la rodalia. A la tardor, l'entorn de Graugés constitueix una simfonia de colors, que convida al recolliment i al silenci. A l'hivern, la tristesa envaeix l'indret, i els dies més freds els ànecs caminen desconcertats damunt la superfície glaçada de l'aigua. A la primavera, Graugés és un esclat de vida. Quantes parelles de berguedans hauran escollit el camí arran de l'aigua a l'esguard dels arbres per dir-se en veu baixa furtives paraules d'amor!

Itineraris

Se surt de l'aparcament del restaurant de Graugés. Cal travessar una reixa de ferro per tal d'accedir a l'estany. Deixem-nos sorprendre per la visió inesperada i aturem-nos uns instants a contemplar la massa d'aigua i el parc que l'envolta. El camí segueix cap a la dreta entre una filera de plàtans i erables i una altra de teixos. De seguida s'estreny i penetra en el magnífic verger vegetal que encercla l'estany. Fixem-nos en les plantes que componen la rica vegetació que ens envolta: magnòlies, àlbers i avets, salzes, pollancres i freixes... En arribar a l'extrem del braç estret de l'estany, aturem-nos davant de dues alzines monumentals.

Des d'aquí, el camí adquireix el caire d'un passeig vorejat de xiprers i prunus. Abans d'abandonar el camí principal, entrem a l'era circular envoltada de xiprers i tornem-nos a aturar una estona més a contemplar el paisatge i les anàtides que neden a l'estany. Si tenim sort, des d'aquest indret podrem veure algun representant de la rica fauna que periòdicament visita l'estany de Graugés. Diguem adéu a l'estany i enfilem-nos per un camí poc fressat entre alzines i roures fins a l'entrada de l'era de la casa de Torrentbó, on hi ha una cadena que hem de creuar. El camí travessa la finca i segueix planer entre conreus i bosquets. Després d'una curta pujada deixem a l'esquerra la carretera d'Avià i comencem la baixada que ens conduirà al punt de partida. Aquest tram de la passejada ens ofereix les millors vistes de la comarca: darrera nostre s'aixequen la serra de Queralt i els rasos de Peguera, el cim del Sobrepuny i les muntanyes de la Quar; davant s'estén el paisatge de camps i boscos del baix Berguedà, i a l'horitzó, el massís del Montseny. Unes gambades més i una magnífica arbreda ens indica l'entrada a la plaça de la finca de Graugés i l'arribada al punt de sortida.

Atenciò, actualment no podrem acabar de fer tota la ruta, atès que a l'entrada de l'era de Torrentbó, degut a l'incivisme de certes persones, es va instal·lar una tanca que no podrem travessar, aleshores us aconsellem que camineu uns metres més pel mateix camí fins a una porta de ferro i, llavors haureu de girar i tornar pel mateix camí fins el punt de sortida.

Ultima modificació: 11/08/2011 - 17:21:12

Amb la col•laboració de:
Ajuntament d'AviÓ CIF: P0801100I Av. Pau Casals, 22 - 08610 AviÓ Tel. 938 230 000 Fax 938 231 002 avia@diba.cat