La festa del Segar i el Batre enguany celebra el 30è aniversari

Dijous, 7 de juny de 2018 a les 00:00

El cap de setmana del 7 i 8 de juliol Avià us espera amb molts actes i activitas.

A part del tots els actes habituals de la festa, aquest any destaquem que el dissabte hi haurà la  1ª Fira del pa i el cereal, i productes ecològics km 0 : Fira dedicada al pa, als cereals i els seus derivats en totes les varietats, cerveses artesanes, pa sense gluten, i tot provinent de prop de casa nostra, amb productes ecològics i de proximitat “km 0”. Durant tot el dia, els artesans i elaboradors relacionats amb el cereal, oferiran els seus productes repartits pels carrers Portal i Abat Oliba, des de la Plaça del Padró fins a la Pl. de l’Abat Oliba, tast de cerveses, i molt més.

 

PROGRAMA D'ACTES

MATÍ, a l’era de Santa Maria

8h. Missa a l’església de Santa Maria d’Avià.

9h. i durant tot el matí, a l’era de Santa Maria, demostració de segar, garbejar i batre, a càrrec de la colla de segadors d’Avià.

  • Al camp, esmolar, fer el mos, segar, lligar i acaballonar.
  • A l’era, garbejar, parar batuda, batre a potes, girar batuda, rampillar, fer paller i ventar.

Seguint la tradició dels darrers anys, cada segador portarà un aprenent que s’iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l’any passat.

10 h. esmorzar dels segadors, demostració de l’esmorzar típic que feien els segadors per poder rendir en aquesta feina tan dura. L’esmorzar era l’àpat més important i les masies guardaven els millors productes per oferir als segadors.

Al matí, venda d’esmorzars de pagès, a càrrec de les mestresses de casa d’Avià.

Presència de la Pubilla, Dama, Hereu i Fadrí d’Avià, i membres convidats del Pubillatge de Catalunya.

Durant l’estona de l’esmorzar, el grup de música tradicional vocal “Tornaveus” ens acompanyaran en directe amb cançons i tonades típiques de les feines al camp, i també interpretaran la “Cançó i Dansa del Segar i el Batre d’Avià”, juntament amb la Coral Santa Maria d’Avià,  dansada pel grup de Dansaires i grup de Bastoners d’Avià. La Cançó i Dansa fou estrenada en la 27a edició de la festa del Segar i el Batre 2015, i és obra d’en Xixu Oscat i Pep Lizandra.

Es convida tothom a participar-hi.

tot el matí, prop de l’era de la batuda,

  • Fira de productes d’artesans de pagès; eïnes, brodats, olis i perfums, joguines i productes de la terra.
  • Demostració d’oficis relacionats amb les feines de pagès.
  • XXII Trobada de puntaires, vingudes d’arreu de la comarca. Organitza: Grup de puntaires d’Avià.
  • Intercanvi de robes de patchwork i demostració. Organitza: Patchwork d’Avià.
  • Activitats lúdiques per als més petits: jocs gegants i tradicionals amb monitors, i taller infantil de ceràmica. Organitzat per: Quiràlia i Crisfang

 

TARDA, a l’església parroquial de Sant Martí d’Avià

18:30 h. Concert de música tradicional a càrrec del grup vocal “Tornaveus”.

Tornaveus és un grup de polifonies catalanes. Cantar a veus ha estat sempre una activitat comuna entre els homes i les dones arreu de la Mediterrània nord-occidental. Tornaveus ofereix un treball realment sorprenent per la seva tímbrica, pel seu repertori, per la seva marcada diferència. Entre un cant d’església i una cançó de taverna, proposa un recorregut per les melodies i cançons de casa nostra.

Jaume Ayats, professor d’etnomusicologia i gran coneixedor de les polifonies tradicionals, és l’epicentre que ha fet agrupar les veus de l’Iris, l’Ester, l’Heura i l’Anaís. Totes elles han participat o han encapçalat treballs de camp i estudis arreu dels països catalans i han treballat al voltant de l’aspecte formal i social de l’activitat de cantar. 

Venda d’entrades anticipades a l’Ajuntament d’Avià (4€) i a taquilla (6€). Els infants de fins a 12 anys, entrada de franc. 

S’oferirà degustació del Pastís del Segador, remullat amb porrons de moscatell.

20:00 h. Ball amb la “Som-hi Band”, a la plaça de l’Ateneu.

 

ACTIVITATS PARAL·LELES:

Dissabte 7 de juliol, de 10:00 a 24:00h. Casc antic d’Avià

1ª Fira del pa i el cereal, i productes ecològics km 0 : Fira dedicada al pa, als cereals i els seus derivats en totes les varietats, cerveses artesanes, pa sense gluten, i tot provinent de prop de casa nostra, amb productes ecològics i de proximitat “km 0”. Durant tot el dia, els artesans i elaboradors relacionats amb el cereal, oferiran els seus productes repartits pels carrers Portal i Abat Oliba, des de la Plaça del Padró fins a la Pl. de l’Abat Oliba, tast de cerveses, i molt més.

Al vespre, música en directe a l’aire lliure a la pl. Abat Oliba.

Durant tot el mes de juliol, els restaurants d’Avià oferiran el Menú del Segador, elaborat amb productes del Berguedà, i que representa les característiques de l’àpat principal que feien els segadors. Als restaurants La Teula, La Roda, El Padró, Cal Garretà;  del dissabte 30 de juny i fins el diumenge 8 de juliol, els establiments d’Avià es guarniran amb decoració que recordarà les característiques de la festa. 

Quinze dies abans de la festa, jornada-taller d’aprenents de segador per a joves, tot aprofitant les feines prèvies de preparació del camp, sota la supervisió dels segadors més experimentats.

Concurs bianual de fotografia. Atès que en la passada edició de la festa es va celebrar el XXII concurs de fotografia, enguany no hi ha convocatòria

 

Darrera actualització: 07.06.2018 | 11:17