XXXI Segar i Batre 2019

Del 13 a les 16:00 al 14 de juliol de 2019 a les 23:00

Dissabte 13 de juliol a partir de les 5 de la tarda 2ª Fira del pa i el cereal al nucli antic i Diumenge 14 de juliol a partir de les 8 del matí  31ª Festa del Segar i el Batre a l'era de Santa Maria d'Avià

DIUMENGE 14 DE JULIOL

MATÍ, a l’era de Santa Maria

8h. Missa a l’església de Santa Maria d’Avià.

9h. i durant tot el matí, a l’era de Santa Maria, demostració de segar, garbejar i batre, a càrrec de la colla de segadors d’Avià.

  • Al camp, esmolar, fer el mos, segar, lligar i acaballonar.
  • A l’era, garbejar, parar batuda, batre a potes, girar batuda, rampillar, fer paller i ventar.

Seguint la tradició dels darrers anys, cada segador portarà un aprenent que s’iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l’any passat.

10 h. esmorzar dels segadors, demostració de l’esmorzar típic que feien els segadors per poder rendir en aquesta feina tan dura. L’esmorzar era l’àpat més important i les masies guardaven els millors productes per oferir als segadors.

Al matí, venda d’esmorzars de pagès, a càrrec de les mestresses de casa d’Avià.

Presència de l’Hereu i Pubilla de Catalunya, i membres convidats del Pubillatge de Catalunya.

Durant l’estona de l’esmorzar, el grup de música tradicional “Cobla Catalana de sons essencials” ens acompanyaran en directe amb cançons i tonades típiques de les feines al camp, i també interpretaran la “Cançó i Dansa del Segar i el Batre d’Avià”, juntament amb la Coral Santa Maria d’Avià,  dansada pel grup de Dansaires i grup de Bastoners d’Avià. La Cançó i Dansa fou estrenada en la 27a edició de la festa del Segar i el Batre 2015, i és obra d’en Xixu Oscat i Pep Lizandra. Es convida tothom a participar-hi.

tot el matí, prop de l’era de la batuda,

  • Fira de productes d’artesans de pagès; eïnes, brodats, olis i perfums, joguines i productes de la terra.
  • Demostració de fer cordes i de filar llana, a càrrec de les famílies d’artesans Estruch i Fitó-Muntada, a més de demostracions d’altres oficis relacionats amb les feines de pagès.
  • XXIII Trobada de puntaires, vingudes d’arreu de la comarca. Organitza: Grup de puntaires d’Avià.
  • Intercanvi de robes de patchwork i demostració. Organitza: Patchwork d’Avià.
  • Activitats lúdiques per als més petits: jocs gegants i tradicionals amb monitors, i taller infantil de ceràmica. Organitzat per: Quiràlia i Crisfang

TARDA, a la sala gran de l’Ateneu d’Avià

18:30 h. Concert de música tradicional a càrrec del grup Cobla Catalana de sons essencials, que ens presentarà un treball caracteritzat per un seguit de cançons sobre la terra, l'amor, el compromís i l'actualitat. Un punt de vista sobre la vida mateixa que vol deixar ben clar que les coses petites poden arribar a ser molt grans. Així és com ho resumeix, en una cançó d'aquest nou CD, el vers de la tornada: "Si són flors, floriran". Amb nous tocs tímbrics i una exploració encara més a fons en el terreny de la improvisació, en aquest treball la cobla incorpora la guitarra elèctrica. La formació es caracteritza pel seu tractament desenfadat dels gèneres propi.

Venda d’entrades anticipades a l’Ajuntament d’Avià (4€) i a taquilla (6€). Els infants de fins a 12 anys, entrada de franc. 

S’oferirà degustació del Pastís del Segador, remullat amb porrons de moscatell.

20:00 h. Ball amb la “Som-hi Band”, a la plaça de l’Ateneu.

 

ACTIVITATS PARAL·LELES

Dissabte 13 de juliol, de 17:00 a 24:00h. Casc antic d’Avià : 2ª Fira del pa i derivats del cereal

Fira dedicada al pa artesà, als cereals i els seus derivats en totes les varietats, cerveses artesanes, pa sense gluten, i tot provinent de prop de casa nostra, amb productes ecològics i de proximitat “km 0”.

Durant tota la tarda, activitats relacionades amb el pa, degustació i venda d’elaborats a base de cereals de manera artesana per elaboradors de la comarca, a la Pl. de l’Abat Oliba.

17:00h. Taller de fer pa, a càrrec de l’Ortiga de Valldoreix. Hotel d’entitats

18:30h. Aperitius amb base de pa i cereals, amb la Maria Gabarró de “La Cuina”.

20.00h. Tast de cerveses amb la sommelier Sílvia Culell. Hotel d’entitats

22:00h. Concert acústic de “Filferro- adaptacions nostrades”, pl. Abat Oliba

Hi haurà servei de bar i food-trucks a la plaça al capvespre.

Quinze dies abans de la festa, jornada-taller d’aprenents de segador per a joves, tot aprofitant les feines prèvies de preparació del camp, sota la supervisió dels segadors més experimentats.

Concurs bianual de fotografia, tema Segar i Batre. organitza Secció de fotografia de l’Ateneu. Consulteu les bases del XXIII Concurs de Fotografia Avià 2019, clicant el pdf adjunt a la documentació d'aquesta pàgina.

 

Darrera actualització: 14.06.2019 | 12:27